---
Postauksen kuvituksena on kokoelma YouTube-videoita, joissa on erilaisia agilityssä tapahtuvia tapaturmia havainnollistamaan riskejä. Videot voivat olla järkyttäviä ja epämiellyttäviä katsoa.
---
Agilityä kuvataan hauskaksi ja vauhdikkaaksi lajiksi. Sen sanotaan kehittävän koiran ja ohjaajan yhteistyötä. Useat ohjaajat innostuvat agilityharrastuksen kautta kehittämään myös omaa kuntoaan entistä monipuolisemmin ja aktiivisemmin. Agility on useimpien koirien mielestä parasta maailmassa, ne palavat halusta päästä radalle kun odottavat vuoroaan. Ohjaajille agility tarjoaa mahdollisuuden haastaa itseään niin fyysisesti kuin psyykkisesti, ongelmatilanteessa saa oikeasti pistää kaiken peliin kun koittaa ymmärtää, miksei joku homma toiminutkaan niin kuin alunperin suunnitteli. Agility on myös paljon muutakin kuin kaikki tämä, se on äärimmäisen riskialtis ja koirille potentiaalisesti vaarallinen laji.
Oma agilityhistoriani alkaa vuodesta 2004 kun näin ensimmäistä kertaa agilityä. Olin hevostallin kevättapahtumassa, jossa oheisohjelmana oli myös agilitynäytös. Dora 9v vakuuttui välittömästi ja äidin pienen kannustuksen jälkeen olinkin ilmoittautunut silloisen kääpiösnautserini kanssa alkeiskurssille. Pari vuotta ehdin harrastaa ja jokusen startin kilpaillakin silloin, kunnes muutot, muuttuvat elämäntilanteet ja sopivan koiran puute ajoivat minut pois agilitykentiltä. Viime vuonna, yhdeksän vuotta ensikosketuksen jälkeen, päädyin harrastamaan lajia Topin kanssa. Tätä kirjoittaessa meillä on Topin kanssa takana 8kk agilityharjoittelua sekä kaksi virallista agilitystarttia. Tauon aikana monet asiat ovat muuttuneet, ja nyt kun olen taas aktiivisemmin agilitymaailmassa mukana, on myös lajin kyseenalainen puoli tullut esille.
Radat vaikeutuvat profiileiltaan, estekorkeudet ja -koot ovat vähintäänkin epäreiluja osalle koirista, ihanneajat ovat tiukempia, koirien kanssa edetään nopeammin, treenataan useammin ja kovempaa ja loukkaantumisia tapahtuu. Ja niitä loukkaantumisia tapahtuu paljon.
En voi väittää, että kaikki olisi ollut paremmin kymmenisen vuotta sitten, ei varmasti. Toki positiivistakin kehitystä on lajin parissa tapahtunut ja toisaalta nuorempana minulta varmasti on jäänyt paljon huomaamatta ja ymmärtämättä. Mutta tämän muutoksen perusteella mitä näen nyt, hirvittää ajatella miltä agility näyttää vuonna 2024.
Agility sopii jokaiselle koiralle
Agilityn voi harrastusvaihtoehdoista myös poissulkea samantien jos koiralla on luustossa jotain häikkää tai koiralla on taipumusta lihasongelmiin tai sen liikkeen ja käytöksen vuoksi on syytä epäillä edellämainittuja. Kokeneet harrastajat usein läpivalaisevat koiransa ennen varsinaista lajiharjoittelua, mutta aloittelevat, ensi kertaa agilitykentälle saapuvat ohjaajat eivät usein tällaista tee. Ainakaan minun tiedossani ei olisi, että yksikään harrastusseura vaatisi koiran terveeksi toteamista ennen harrastuksen aloittamista vaan vastuu on ohjaajalla. Aikamoinen vastuu vaikka ensimmäisen koiran omistajalle, jolta puuttuu kokemuksen tuoma tietotaito esimerkiksi kipukäytöksen ja koiran liikkeen osalta.
Missä tahansa, milloin tahansa
Agilityä harrastetaan aivan ala-arvoisilla pohjilla. On loppuunkulutettuja tekonurmia, jotka laitetaan agilitykäyttöön, kun ne eivät sovellu enää esimerkiksi turvalliseen jalkapalloiluun. On halleja joiden pohjat menevät liukkaaksi hiemankin kosteammalla ilmalla. On kovia ja epätasaisia maapohjia, jotka kylmillä keleillä ovat täysin joustamattomia. Pahaa teki katsoa tämän vuoden agilityn SM-kilpailuja, ja etenkin perjantai-iltana pahasti kastunutta jäähallin parkkipaikkaa. Aivan oma lukunsa on tietenkin ulkonurmikentät, jotka säiden armoilla ollessaan voivat olla siedettäviä tai aivan katastrofaalisia, sateista riippuen.
Taas voimme palata aloitteleviin agilityharrastajiin, jotka eivät osaa kiinnittää huomiota pohjiin. Monet harrastajat ovat myös vaikeassa tilanteessa, jossa valinnanvaraa ei ole. Itsekään en ole tyytyväinen nykyisen hallin tai kentän pohjaan, mutta seuran ollessa ainut budjettiini sopiva vaihtoehto olen tilanteessa, jossa vaihtoehtoina on harrastuksen lopettaminen tai nykyiseen tyytyminen. Hyvissä puitteissa on usein se huono puoli, että ne maksavat. Niin kauan kuin agilityä ei tueta esimerkiksi laajemmin verovaroin muiden urheilulajien tapaan, ovat ainoina maksumiehinä harrastajat. Aina voi haaveilla, mutta mikäli useimmat harrastajat eivät ole valmiita tuplaamaan harrastuskuluja on turha kuvitella suurien muutosten tapahtuvan.
Vaikka kotipiha-agility on pitkälti tuomittu tosiharrastajien silmissä, niin monet päätyvät harrastelemaan agilityä tai "agilityä" kotipihoissaan. Halvimmillaan alkuun taitaa päästä satasen setillä jossa on jokunen muovieste ja vaikka lasten leikkitunnelilla. Monesti tällaisessa kotipihaharrastelussa mennään mönkään jokaisen riskin kohdalla, mutta erityisesti nostan esille sen millaisissa kotipihoissa sitä harrastelua tehdään. Olen nähnyt videon jossa koira hyppää varmaankin n. 70cm esteen pihalaatoituksen päällä. Olen nähnyt videoita joissa agilityä tehdään sateessa tai heti sateen jälkeen liukkaalla nurmella. Olen kuullut, että agilityä tehdään lumisilla kentillä talvella. Kaikista huolestuttavinta tämäntyyppisessä touhuamisessa on se, ettei siellä kodeissa useimmilla ole päteviä kouluttajia neuvomassa. Palaute tulee vaikkapa epäasiallisena paskamyrskynä sosiaalisen median kautta, kun tietämätön ohjaaja haluaa näyttää videon hauskasta harrastuksestaan. Kukaan ei ikinä kerro, löytääkö ohjaaja punaisen langan epäasiallisten ja vihaisten viestien keskeltä, vai päättääkö hän sulkea netin ja jatkaa harrastustaan kaikessa rauhassa, ilman videoita.
</
Este kuin este, riski kuin riski
Kotiagilityn harjanvarret ja halvimmat mahdolliset pilipaliesteet ovat vaarallisia. Niiden vaarallisuudesta ei ole edes tarvetta puhua sen laajemmin tässä blogipostauksessa. Kevyet ja kaatuilevat esteet, muovirimat jotka pahimmillaan katkeavat teräviksi tikuiksi ja putket, joihin ei saa painoja fiksusti. Ne ovat yksiselitteisesti vaarallisia. Toki käsistään kätevät saavat aikaiseksi fiksujakin esteitä, mutta usein kun halutaan omaan pihaan esteitä, tingitään kustannuksista ja näin ollen vedetään mutkia suoriksi. En ole nähnyt toistaiseksi yhtäkään luotettavan näköistä, itse rakennettua kontaktiestettä. Kertokaa jos te näette.
Olen viime päivinä lukenut parin eri tutkimuksen tuloksia tähän aiheeseen liittyen. Journal of the American Veterinary Medical Association (JAVMA, linkki2, linkki3) teki kyselyn agilitykoirien ohjaajille koirien loukkaantumisista. Tutkimukseen osallistui 1 669 ohjaajaa ja heidän 3 801 agilitykoiraansa. Loukkaantumisia tapahtui eniten hyppyesteillä (16,2% loukkaantumisista), A-esteellä (14,6%) ja puomilla (11%). Clean Runin tuottamassa kyselytutkimuksessa kysyttiin ohjaajilta koirien loukkaantumisista. Vastanneille tapahtuneista loukkaantumisista miltei puolet tapahtuivat joko puomilla tai A-esteellä.
Tavallisilla hypyillä loukkaantumisia on paljon varmasti senkin vuoksi, että koirat agilityuransa aikana suorittavat normaalin hypyn useimmin. Näissä tutkimuksissa tätä ei ole huomioitu esimerkiksi tilastoimalla loukkaantumisten määrää vaikka sataa tai tuhatta toistoa kohden. Normaaleilla hypyillä loukkaantumisia ehkäistäisiin paljon hyppytekniikkaan panostamalla. Jokaisen koiran hyppytekniikkaan pitäisi kiinnittää huomiota. Nykyään tuntuu vallalla olevan käytäntö, jossa tekniikkaan puututaan vasta kun nollat jäävät putoavien rimojen vuoksi puuttumaan. Seurojen rivikouluttajat eivät uskalla puuttua hyppytekniikkaan koska epäilevät omia taitojaan. Olisi ehdottoman tärkeää tulevaisuuden kannalta saada hyppytekniikasta jokaisen ohjaajan ja kouluttajan asia, eikä vain yhden naisen tai yksien metodien juttu.
Kontaktiesteillä(kin) ongelmia voi aiheuttaa monet tekijät: ohjaajan virheet, haastavat lähestymiskulmat, heikkokuntoiset esteet, koiran virhearviot jne. Yhtenä isoimpana riskinä kontaktiesteillä pidän liukkautta. Vanhempiin esteisiin pito on saatu yleensä hiekkaisella maalilla maalaamalla, jossa ongelmana on kuluminen. Pito heikkenee pikkuhiljaa, joten olisi ehdottoman tärkeää tarkkailla jatkuvasti esteiden kuntoa ja huoltaa esteet ennen kuin ongelmia ilmenee. Uudemmissa esteissä käytetään myös paljon kumirouhetta, joka on aivan toimiva, muttei toki ikuinen sekään. Hiekkapohjalta kantautuu koirien tassuissa hiekkaa kontaktiesteille, mikä luonnollisesti vähentää pitoa. Sateella esteet ovat liukkaampia ja pakkasella kosteus voi petollisesti jäätyä esteille. Aika harva ohjaaja voi varmaan hyvillä mielin todeta, että tarkistaa kontaktiesteiden kunnon aina ennen niiden käyttöä.
Renkaan turvallisuus on mennyt onneksi valtavasti eteenpäin hajoavien renkaiden myötä. Ikävä kyllä kaikissa seuroissa ei varmasti vielä ole käytössä hajoavia renkaita (pakollinen 1.1.2017 alkaen). Tosin hajoavat renkaatkaan eivät aina hajoa pienimpien koirien kohdalla ja olen kuullut juttuja, että koirat olisivat jääneet renkaan puolikkaiden väliin renkaan hajotessa. Uskon kuitenkin vakaasti, että renkailla tapahtumat vammat vähenevät tai ainakin lieventyvät turvallisempien esteiden myötä. Renkaallakin monet tapaturmat olisivat myös hyppytekniikan parantamisella ehkäistävissä. Viime kisoissa joita olin katsomassa rengas oli kolmosluokan koirilla hyppysuoralla ja täysin selvästä ja helposta lähestymisestä huolimatta renkaan hajotti moni maksikoira. Olisi mielenkiintoista nähdä samat koirat samassa tilanteessa muutaman hyppytekniikkatreenin jälkeen.
Muilla esteillä loukkaantumisia sattuu toki myös. Koira ei ehdi tajuta estettä ajoissa, se lähestyy sitä huonossa kulmassa tai yksinkertaisesti hahmottaa esteen koon tai tyypin väärin. Koirat loukkaantuvat kun ne hyppäävät keppejen keskelle, eivät ota riittävät pitkää hyppyä pituusesteellä tai tulkitsevat keinun puomiksi. Putkilla loukkaantumisia tapahtuu kun koirat liukastuvat ja surullisena esimerkkinä putkien riskeistä toimii nuorten European Openeissa kuollut malinois, joka loukkaantui juostessaan putken läpi. Putken painot olivat liian tiukalla ja koiran niskat katkesivat sen törmätessä putken sisällä joustamattomiin painoihin. Pussilla ongelmaksi tulee myös liukastumiset, sekä tyypillisemmin pienillä koirilla hätääntyminen ja pyöriminen kangasosassa.
Ensimmäinen askel esteiden turvallisuuden parantamiseksi olisi tarkastaa tällä hetkellä käytössä olevat esteet. Onko kontaktiesteillä riittävä pito? Ovatko hyppyjen rimat ehjiä? Ovatko putken painot toimivat? Renkaan turvallisuus? Pituuden kulmakeppien pystyssä pysyminen? Ovatko rimat hypyissä niin, että rimat pääsevät turvallisesti tippumaan koiran osuessa niihin? Riman ei koskaan kuuluisi pitää ääntä ilman tippumista, joten jos koira kolauttaa ilman, että rima putoaa maahan, olisi kannakkeet syytä tarkistaa ja kiskaista toista siivekettä aavistuksen kauemmas, jotta rima mahtuu liikkumaan kannakkeilta. Mikäli jonkin esteen kunto mietityttää on fiksuin vaihtoehto jättää se este käyttämättä ja olla yhteydessä esteistä vastaavaan henkilöön.
Tulevat tähdet, tenavatähdet
"Mitä voi tehdä 7vko ikäisen pennun kanssa?"
"Voiko 5kk ikäisen kanssa aloittaa jo agilityn?"
"Tästä tulee agilitykoira!"
Agilityä varten otetaan koiria siinä missä muitakin lajeja silmälläpitäen. Metsään mennään siinä vaiheessa, kun unohdetaan että agility on fyysisesti erittäin vaativa laji, joka ei sovellu keskenkasvuiselle pennulle. Toki pentujenkin kanssa voi jo jotain myös agilityn kannalta tulevaisuudessa tärkeitä asioita tehdä ja opetella, mutta varsinainen lajiharjoittelu ei sovi pennulle. Pentu voi käydä tutustumassa agilityhalleihin ja kisojen äänimaailmaan, se voi kehittää lihaskuntoaan spurttailemalla toisten koirien ja pentujen kanssa kilpaa ja irtoamista ruokakupille voi treenata erilaisissa ympäristöissä. Kropanhallintaa voidaan opettaa ja vahvistaa ikätasolle sopivalla tavalla.
Agilityesteistä ehkä turvallisin pennulle on putki, joka ei sekään ole täysin riskitön kuten aiemmin jo todettiin. Pelkkien putkien tuoma hyöty pennulle on kuitenkin aika mitätön, aikuinen koira todennäköisesti hoksaa ne putket aivan yhtä nopeasti tai nopeamminkin kuin pentu. Rimattomia hyppyjä monet eivät suosittele ja pennun hypyttäminen on aina riski. Pennun koordinaatikyvylle ei myöskään sovi vaativat kontaktiesteet eivätkä kepit. Keppien fyysisyyttä väheksytään aivan liikaa, koska esteellä koira etenee maan tasassa. Hyvä pujottelu kuitenkin vaatii äärimmäisen hyvää kehonhallintaa, jota pennulta ei voi vaatia eikä "sinnepäin" suorituksen opettaminen takuulla edistä tulevaa uraa.
Pennun kanssa maltti on valttia, ensin kasvetaan ja opitaan käytöstavat ja vasta sen jälkeen, mikäli terveyspuoli on kunnossa, aloitetaan lajiharjoittelu. Agilitykoiran hankkimisessa on se potentiaalinen riski, että mikäli koira ei olekaan priimaa terveydeltään, päädytään agilityharrastajien suosimiin tekosyihin: "Mielummin viisi vuotta täyttä elämää kuin useampi tylsä elinvuosi", "Koira rakastaa agilityä niin paljon, että olisi väärin kieltää se siltä" ja "No ei nää ykkösen kyynäret/deen lonkat/selkämuutokset nyt niin pahoja oo ja monet sairaammatkin on pärjännyt agilityssä!". Voin vain kuvitella, miten pahalta tuntuu kun on ehkä vuosia suunnitellut koiran ottoa, etsinyt täydellisen yhdistelmän lajia silmälläpitäen ja tehnyt pennun kanssa pohjia myös tulevaa lajivalintaa ajatellen,
ja kaiken sen työn jälkeen eläinlääkäri antaa tuomion vaikkapa risasta luustosta. Siitä pettymyksestä huolimatta ohjaajan vastuu olisi ymmärtää koiran terveyden tuomat rajoitukset, ymmärtää, että fiksumpaa on valita jokin toinen laji.
ja kaiken sen työn jälkeen eläinlääkäri antaa tuomion vaikkapa risasta luustosta. Siitä pettymyksestä huolimatta ohjaajan vastuu olisi ymmärtää koiran terveyden tuomat rajoitukset, ymmärtää, että fiksumpaa on valita jokin toinen laji.
Peruskunnossa ja huippukunnossa
Agilitykoiran tulee olla erinomaisessa fyysisessä kunnossa. Sen tulee olla nopea, sen täytyy olla niin kestävä, että se jaksaa kisapäivänä useamman startin, ja samaan aikaan vaaditaan myös voimaa hyppyihin. Siltä vaaditaan myös erittäin hyvää kehonhallintaa ja ketteryyttä. Agilitykoira vaatii monipuolista liikuntaa, monipuolisessa maastossa. Lajiharjoittelua ei koskaan saisi pitää treenimuotona, vaikka toki treenipäivien liikunnoissa huomioidaan treenin tuoma rasitus. Koira vaatii myös lepoa, paljon lepoa, lihasten täytyy saada palautua harjoitusten välissä. Omistajan vastuulla on huolehtia, että koiran peruskunto on niin hyvässä kunnossa, että se pystyy harjoittelemaan vaativaa lajia. Omistajan tulee myös huomata milloin kunnossa on muutoksia, jotka vaativat treenitauon pitämistä.
Agilityn haasteena on myös ympäri vuoden kilpaileminen, yksikään koira ei voi olla huippukunnossa koko vuotta ja vuoden jaksottaminen on haaste ohjaajille. Kajaanissa kilpailuja on tänä vuonna huhti-, elo- ja syyskuussa. Täällä on kova kynnys jättää kotikisat välistä kun niitä ei ole monia vuosittain, etelässä tilanne on vähän parempi kun kilpailuja on lähettyvillä enemmän. Narttukoirien juoksutauotkin vähenevät kun kilpaileminen kolmosissa on sallittu juoksuisillekin. Uroksille ei moisia taukoja tule, vaan ohjaajan tulee itse tietoisesti pitää taukoa. Taukojen ajoittaminen tuntuu olevan oma taiteenlajinsa, missä vaiheessa ja minkä pituisesta tauosta mikäkin koira hyötyy eniten?
Ohjaajan vastuu
Ohjaajan ja omistajan vastuu on tullut esille jo tuhat kertaa, mutta tässä lajissa sitä ei voi liikaa korostaa. Agilitykoiran loukkaantumisiin voi ohjaaja vaikuttaa niin monella tapaa. Ohjaajan vastuu on valita laji, harrastuspaikka ja -puitteet, treenitahti ja tavoitteet koiransa mukaan. Agilityradalla ohjaajan vastuulla on ohjata koiraa niin hyvin, että koira tietää hyvissä ajoin minne mennään ja pystyy suoriutumaan esteistä parhaan osaamisensa mukaisesti. Koirat pyrkivät miellyttämään ihmisiä ja monista loukkaantumisvideoista näkee, miten koira luottaa sokeasti ihmiseen ja esimerkiksi lähtee aivan myöhässä hyppäämään ja loukkaantuu sen vuoksi. Moni vamma olisi paremmalla ohjauksella ehkäistävissä, se on karu asia myöntää, ottaen huomioon että jokainen on aloittelija joskus.
Ohjaajalta vaaditaan järjetön määrä uskallusta toteamaan vaikka kisapäivänä, että kisarata on liian haastava ohjata turvallisesti. Miltei kaikki lähtevät radalle epävarmuudesta huolimatta yrittämään. Koirat tekevät kaikkensa paikatakseen mokat, ne lukevat ohjaajia äärimmäisen tarkasti ja liian haastavalla radalla ohjaaja ei pysty ohjaamaan riittävän selkeästi ja koira voi päätyä vammautumaan yrittäessään paikata ohjaajan puutteita.
Agilityohjaajan tulee olla itsekriittinen ja ymmärtää omat vahvuudet ja heikkoudet. Virhearvio oman ehtimisen suhteen voi johtaa rumiin törmäyksiin joissa voi vammautua sekä koira että ohjaaja. Ohjaajan tulee kehittää omaa osaamistaan sekä koiran osaamista niin, että kokonaisuus on tasapainoinen koirakko joka kykenee suoriutumaan radoista asiallisesti.
Uskallusta ohjaajalta vaatii myös se, että malttaa jättää kilpailut väliin mikäli kilpailupuitteissa on jotain puutteita. Toivoisin, että yhä useampi ohjaaja uskaltaisi jättää startin välistä, mikäli olosuhteet ovat vaaralliset koiralle. Ohjaajalta vaaditaan myös malttia tavoitteiden asettamisen suhteen. Kilpailuhenkisyys ja tavoitteellisuus eivät ole huonoja ominaisuuksia, mutta niistä tulee olla valmis joustamaan mikäli se on koiran parhaaksi. Suuret tavoitteet ovat ihan OK, mutta niihin tulee pyrkiä niin, että pystyy koko taipaleen ajan - ja sen jälkeen - katsomaan itseään peiliin.
Tuomarin vastuu
Nettikeskustelussa väläytetty idea agilityn valioluokasta on mielestäni mainio, lisäämällä yhden tasoluokan jo valioituneille koirille voisi kolmosluokan vaikeimmat kiemurat jättää sinne. Nyt ongelmaksi muodostuu se, että samoissa kisoissa samassa luokassa voi olla ensimmäisen agilitykoiransa juuri kolmosiin nostanut ohjaaja sekä ohjaaja jolla on taskussa useampia arvokisavoittoja. Mikäli tuomari suunnittelee radan sellaiseksi, että huiputkin saavat haastaa itsensä, on ensimmäisen koiransa kanssa kilpaileva äkkiä asemassa, jossa kokemuksen puute lisää koiran loukkaantumisriskiä kohtuuttomasti.
Loukkaantumisia
Clean Runin tutkimuksen tulokset eroavat hiukan JAVMAn tutkimustuloksista, pääpiirteittäin kuitenkin samansuuntaisia tuloksia. Onnettomuuksia sattui 33% koirista. Loukkaantumisista 58% sattui kilpailujen aikana. Bordercolliet olivat yleisimpiä loukkaantumaan (17% terveinä pysyneistä, 25% loukkaantuneista) ja edustivat suurempaa osaa loukkaantuneista kuin terveinä pysyneistä. Sekarotuiset loukkaantuvat harvemmin (13% terveinä pysyneistä, 7% loukkaantuneista) joka johtunee siitä, että useimmat eivät harrasta niin tosissaan ja kilpailuhenkisesti sekarotuisten kanssa.
Pehmytkudosvammat olivat yleisimpiä vammoja myös Clean Runin kyselyssä. Kolmen yleisimmän rodun yleisimmät vammat vaihtelivat jonkin verran, yhteistä kuitenkin oli, että selkä-, olka- ja polvivammat olivat yleisimpiä.
Käytännössä loukkaantuminen voi olla mitä vain. Koira kolauttaa riman rumasti alas ja sotkeentuu hetkeksi rimaan. Rengasta tai muuria päin hyppääminen. Liukastumiset eri esteillä tai esteiden välissä. Koiran virhearvioista johtuvat yllättävät tapaturmat. Ohjaajan ja koiran yhteentörmäykset. Koira voi venäyttää jalkansa niin, että se ontuu parin askeleen ajan tai se voi kolauttaa niskansa niin, että niskat katkevat. Jokainen tapaturma on omansalainen ja valitettavasti kaikki on mahdollista.
Mitä sitten?
Koiran loukkaantuessa suoritus keskeytetään, loukkaantumisen vakavuus koitetaan arvioida (tulee huomioida, että koira ei välttämättä kesken treenin ja kiihkon näytä kipua!) ja sen perusteella päätetään jatkotoimet. Vähänkään vakavammissa tapauksissa kannattaa mennä eläinlääkäriin ja eläinlääkärin kanssa keskustella jatkotoimenpiteistä. Treenaamista ei jatketa ennen kuin koira on täysin toipunut ja varmuudella kunnossa. Pidemmän sairasloman jälkeen koiralle pitää hankkia menetetty peruskunto takaisin ennen radoille paluuta.
Pari linkkivinkkiä:
Blogiteksti (englanniksi)
Agilityyn liittyvistä vammoista (englanniksi)
Lotta & Plikka, blogiteksti
Tanja Kotin haastattelu, toinen
Heli Hyytiäinen, luentomuistiinpanot
Ohjaajien vammoista
Lajianalyysi, ohjaajien vammat
Ihan törkeen hyvä teksti ja niin asiaa! Tää pitäis näyttää kaikille, jotka aikovat lajin aloittaa, koska monilta tuntuu musta unohtuvan nuo riskit! Etenkään kaikkien koirien lajina tätä ei musta voi markkinoida, eikä myöskään kovin nuorille lapsille, harva 11v ymmärtää oikeasti lihashuollon päälle tai että miksi koiran pitäisi levätä tai että huomioisi riskit. Meinaan sitä, että nuoriso ehtii lajin pariin myöhemminkin, ensin voisi toki opetella muuten nuo koirankäsittelytaidot ym.
VastaaPoistaMulla itsellä oli tapana pienenä hypyttää koiria pihassa, kaikeksi onneksi kuivalla hiekalla tai nurmella ja melko pieniä esteitä, jotka hajosivat pienestä tuulenvireestäkin. Enää en hypyttäisi, en ilman selkeitä ohjeita. Mua on kovasti lajin pariin houkuteltu, mm. Tuikun kanssa, mutta mun mielestä se vaan ei sovi radalle. Se on liian iso, liian vankka, vaikka luusto olisikin hyvässä kunnossa. Lihaksia löytyy, mutta sulavuutta ja nopeutta ei tarpeeksi. Koira on kyllä nopea, mutta se on myöskin sählä, todennäköisesti innoissaan juoksisi miten sattuu päin kaikkea ja Tuikku kun ei kolinasta säikähdä, se ei myöskään pieniä vammoja näyttäisi. Eli meidän radat mentäisiin melkoisella rytinällä. Tämän vuoksi en lajia meille ole sen koommin edes harkinnut, runsaista houkutteluista huolimatta. Muutenkin mun mielestä melko harva nöffi tai labbis edes sopii agilityyn.
En edes muista, mitä kaikkea mun piti kirjoittaa, mutta mun mielestä siis on typerää hankkia nuorelle koira agilityä varten, sillä laji on niin haastava ja sisältää hurjasti riskejä. Toki toinen jumeja aiheuttava laji on veto, jota aloitellaan usein väärillä varusteilla, mutta agility tuntuu olevan jotenkin trendikäs laji. Ainakin itse olen huomannut, että moni haluaa paimenen (bc) ja ykköslajiksi agility, ikää siis 13-15v ohjaajalla. Valitettavan harvalla riittää kiinnostusta paneutua lajiin oikeasti.
Itsellä olisi tarkoitus Klaaran kanssa vähän harjoitella agilityä, juurikin epätavoitteellisesti. Seuraavan koiran kanssa mielelläni kisaisin, jos koiran kunto sen sallii. Koiran lihashuolto kirjaa suosittelisin myös kaikille agilityharrastajille, itse olen saanut siitä vetoon ja ihan rallytokoonkin loistavia vinkkejä! Koiran kun voi jumittaa ihan arkijutuillakin ja lihashuoltoon pitäisi jokaisen kohdalla kiinnittää huomiota.
Agilitystä ikään kuin unohdetaan kokonaan toinen puoli. Aina hehkutetaan, miten on hauskaa ja vauhtia ja pääasiana nähdään koiran vauhdikas hyppääminen, vailla sen kummempaa taitoa. Kirjoitit asiallisesti ja hienosti kolikon kääntöpuolen! Linkkaan tän omaan blogiin :)
Kiitos tosi paljon kommentistasi ja linkityksestä! :) Ja pahoittelut kun vastaaminen kesti näin kauan.
PoistaAgility on tosiaan nuoria kiinnostava laji, näen siinä paljon myös hyvää riskien lisäksi. Nuoret liikkuvat aivan liian vähän, ja agility voi olla yksi keino muiden joukossa saada nuoria ja lapsia tietokoneiden äärestä liikkumaan. Mutta valitettavasti lapsen ymmärrys lihashuollon päälle ei voi olla mitään huipputasoa, lihashuolto on hemmetin monimutkainen asia aikuisenkin ymmärtää, ei lapsi käsitä asioita joita ei pysty samantien näkemään/kokemaan/tuntemaan. Ja aika harvalla agilitya harrastavalla lapsella on vanhemmat jotka oikeasti osaavat ottaa vastuun kaikesta, useimpien junnujen vanhempien käsitys vastuusta rajoittuu koiran elättämiseen ja treeneihin kuskaamiseen..
Arvostan sitä, että olet osannut valita lajit koirasi mukaan, etkä ole väkisin alkanut vääntää koirasta agilitykoiraa, jos sillä ei siihen sopivia ominaisuuksia ole. Toki kyllähän agilityä voi turvallisesti "hömpätä" matalilla esteillä ja jättäen vaikeat linjat ja vaativammat esteet pois, mutta se on sitten sellaista veteen viivojen piirtelyä, jossa helposti tulee huijattua itseään.
Pitääpä lainata tuo kirja kirjastosta joskus, oon sitä joskus silmäillyt mutta kertaus on opintojen äiti!
- Dora
Näin pitkäaikaisena agilityn harrastajana, sm - tasolla ja niin edespäin, musta on hienoa, että joku osaa tuoda tämän asian näin selkeästi esille, kiitos siintä!
VastaaPoistaMonien koirien kanssa aloitetaan perusteiden tekeminen, siivekkeiden läpi juokseminen ja niin edespäin jo 3-4kk iässä, mikä on minusta puhdasta idiotismiä. Puolustukseksi saa aina kuulla, että kun koira kiertää siinä iässä siivekkeen, että "niinhän se pihallakin juoksee". Kun se ei ole niin, koira valitsee itse liikerantansa pihalla, toisin kun siivekkeen kierrossa, siinä on ns. pakotettu liike. Jo se, että agility aloitetaan liian aikaisin, voi aiheuttaa koiralle myöhemmin vakavempia vammoja.
Agilityssä voi rikkoa koiransa ihan kohtuuttoman helposti, ja musta se, että itse lajin kehittäjät ovat pahoittelleet sitä, että moinen laji tuli luotua, kertoo jotain.
Minun mielestä tämän oli ihan loistava postaus!
Kiitos itsellesi kommentistasi! :)
PoistaTuo pentutreeni on niin surullinen asia. Ei ole kauaa kun netissä pyöri video jossa olikohan se 4kk ikäinen bc teki täyttä rataa, keppeineen ja kontaktiesteineen. Ihan järkyttävää, kun tietää että edes alkeelliseen pujotteluun ja kontaktiestesuorituksiin vaaditaan useita harjoituskertoja. 4kk ikäinen pentu on treenannut agilityä jo useasti. En osaa edes pukea sanoiksi sitä inhoa mitä video sai minussa aikaiseksi. Vastikään kaveri myös linkitti videon jossa joku suomalainen aksaaja teki jonkun 3-4kk ikäisen pikkupennun kanssa hyppy-putki rataa. Rimat maassa joo, mutta ihan törkeän näköistä menoa. Jos on niin hyvä ohjaaja, että tietää että tulevasta pennusta on huipulle, on myös niin hyvä ohjaaja että tietää että se koira ehtii sinne huipulle vaikka antaisi penskan rauhassa ensin kasvaa..
Koira jonka kanssa itse harrastan, Topi, on kodinvaihtaja, tullut meille noin vuoden iässä. Samainen koira starttasi ensimmäiset startit tuossa keväällä, 19kk iässä. Taitavammalla ja nopeammalla ohjaajalla sieltä olisi voinut ihan näppärästi tulla ensimmäiset nollat, eikä tuo koira takuulla ole pentuna juossut yhdenkään siivekkeen ympäri tms, ja agilityn suhteen se on siitä huolimatta ihan superpätevä. Lapsityöläisten trendistä pitäisi päästä eroon koiraharrastuksissa, etenkin agilityssä ja muissa fyysisesti kuluttavimmissa lajeissa. Tällaisena kodinvaihtajiin hurahtaneena harrastajana toki toivoisin, että samalla ihmiset tajuaisivat, että koirasta voi olla vaikka mihin, vaikka yhteinen taival alkaisi myöhemmin kuin pennun ollessa nippanappa luovutusikäinen. :)
Mutta kiitos vielä kerran!
- Dora
Täyttä asiaa, kiitos tästä postauksesta!
VastaaPoistaKiitos kovasti! :)
Poista- Dora
Et ole tyytyväinen omiin harrastuspuitteisiisi, mutta jatkat siitä huolimatta, koska toinen vaihtoehto on lopettaminen? Ei kuulosta kovin hyvälle. Muuten erittäin hyvä postaus, josta nosta hattua ja jonka toivon avaavan silmiä.
VastaaPoistaEi kuulosta hyvältä ei, siitä olen samaa mieltä kanssasi. Päätin tilanteessani huomioida parhaan kykyni mukaan puitteiden puutteet ja toimia sen mukaisesti, nykyään olen muuttanut toiselle paikkakunnalle, emmekä täällä toistaiseksi ole vielä agilityä harrastaneet.
PoistaOn surullista, että hyvin monet agilityn harrastajat ovat samassa tilanteessa kuin minä olin. Harrastuspaikkojen puitteiden tason hajonta on erittäin suurta, ja monilla ei ole valinnanvaraa ja/tai kykyä havaita puutteita. Toisaalta on erittäin onnekkaita harrastajia joilla on mahdollisuus treenata loistavissa puitteissa ympäri vuoden. Toivottavasti tilanne muuttuu tulevaisuudessa, ehkä rahoittajat alkavat näkemään agilityn urheiluna ja tukien määrä rakennuksiin ja korjauksiin kasvaa? Jokatapauksessa, harrastuspuitteet ovat toistaiseksi yksi suurin agilityn kompastuskivistä.
Kiitos kommentistasi!
- Dora
Upea teksi! Tekstisi tuo todella hyvin agilityn haitat esille. Itselläni on nyt 5kk vanha pentu ja mietin, että agilityä olisi kiva harrastaa, jos tuosta flätistä ei tule raskasrakenteista ja lonkat ja terveys on muutenkin hyvä. Teksisi sai kuitenkin pohtimaan, haluanko oikeasti harrastaa agitityä. Ohjaajalla on hirveästi vastuuta tässä lajissa. Itse olen ensimmäisen koiran omistaja ja olen huomannut myös, miten agilityä "markinoidaan". Tekstisi sai minut kuitenkin pohtimaan tuota lajia myös kriittisesti. Ohjaajan pitää tiedostaa agilityn tuomat riskit ja siksi monen kannattaisi lukea tämä teksi, ennen kuin harkitsee aloittavansa kyseisen lajin. Avasit silmiäni, kiitos siitä!
VastaaPoistaOi että, kiitos! Tällaiset kommentit kyllä piristää päivää kuin päivää!
PoistaOhjaajalla on tosissaan valtava vastuu agilityssä. Osaava koulutusohjaaja on äärimmäisen tärkeä vastuun jakaja etenkin kokemattomalle ohjaajalle, joka ei vielä kaikkia agilityn riskejä tunne. Mutta valitettavasti taas sen osaavan koulutusohjaajan löytäminen kokemattomana voi olla hyvin haastavaa..
Suosittelen tosissaan kaikille lajin pohdintaa jokaiselta kantilta ennenkuin päätöksiä tekee. Agilityssä on paljon hyvää, mutta myös paljon huonoa ja nämä asiat eivät ole mitenkään yksiselitteisiä tai helppoja.
- Dora
Tämän tekstin saa varmaan linkittää omaan blogiin? Todella hyvin kirjoitettu, ja toivottavasti mahdollisimman moni harrastaja pääsee tämän lukemaan!
VastaaPoistaVälillä sitä on tullut itsekin harmiteltua, kun ei ole tehnyt nuoren koiran kanssa enemmän ja kontakteja ja keppejä harjoitellaan nyt koiran ollessa 2,5v, mutta onneksi tällaiset tekstit palauttavat maan pinnalle. Tarkoituksella ollaan edetty rauhassa ja edetään edelleen. Täytyy vaan muistaa olla itse kriittinen kaikessa mitä tekee, eikä asettaa niitä tyhmiä tavoitteita.
Kiitos tosiaan tekstistä!
Vappu
Tottakai saa linkitellä. Luettavaksi tämä on kirjoitettu. :) Ja isot kiitokset kehuista!
PoistaKyllä ne asiat tosissaan onneksi hiukan myöhemminkin ehtii opettamaan.
Kriittisyys, rohkeus tehdä omalla tavalla ja rohkeus myöntää omat virheensä ja ottaa opiksi niistä, kärsivällisyys ja loputon halu oppia. Muutama hyvä ominaisuus koiran ohjaajalle. Ja jotkut vielä väittää tätä helpoksi lajiksi..
- Dora
Teksti sisälsi tärkeitä pointteja ja hyviä näkökulmia, mutta omalla kohdallasi mielipiteesi menivät vähän ristiin, ja kirjoitus antaa kuvan kun olisit jokin suurikin alan ammattilainen, se särähti hieman tuossa lukiessani. Muuten oikein mielenkiintoinen!
VastaaPoistaKiitos palautteestasi! En pyri esittämään mitään suurta asiantuntijaa koska en sellainen ole.
PoistaTarkistusta niin sisällön kuin kirjoitusasun puolesta on tulossa.
- Dora
Tosi hyvä kirjoitus, josta on varmasti hyötyä monelle eritasoiselle harrastajalle!
VastaaPoistaOikoluku olisi kyllä ollut poikaa, teksti vilisee kirjoitus- ja kielioppivirheitä, jotka häiritsevät lukemista.
Kiitos! Oikoluettavaksi menee tosissaan uudelleen. Itse olen surkea omia tekstejäni oikolukemaan liiallisen itsekritiikin takia. Itse yleensä siis päädyn poistamaan kaiken jos oikoluen tekstejäni enkä kykene vain keskittymään kielioppiin ja kirjoitusvirheiden bongailuun.
Poista- Dora
Valioluokka AVA-tittelin omaaville ja arvokisoissa käyneille olisi erinomainen. Kolmosluokka on nykyisellään liian "värikäs", huonolla tavalla.
VastaaPoistaTuota malinoissin putkeen kuolemista ei kannata puhua suurena totuutena. Paljon on myös puhuttu, että tutkimusten mukaan se olisi kuollut sairauskohtaukseen.
VastaaPoistaKiitos tiedosta, selvittelen asiaa. Tämän tekstin kirjoittamisen aikoihin en moisesta tiennyt.
Poista- Dora
Kirjoituksesi tuo esille tärkeitä pointteja. Agility alkaa nykyisellään lajina muistuttaa huippu-urheilua ja esiin tulevat näin ollen myös huippu-urheilun lieveilmiöt. Tämä kysyy kunnianhimoiselta ohjaajalta korkeaa moraalia ja vastuunottoa kun kyseessä on parityöskentely, jossa mukana on eläin. On totta, että yhä vaikeutuvien ratojen ja ohjauskuvioiden myötä alan harrastajien kunnianhimo uhkaa syrjäyttää hauskanpidon. Koiran ehdoilla tapahtuva yhteinen, mukava harrastaminen on muuttumassa tiukasti tavoitteelliseksi puurtamiseksi, josta leikkimielisyys ja rentous on kaukana. Valitettavasti myös agilityseurat vauhdittavat omalta osaltaan kehitystä tähän suuntaan. Itse olen rantautunut harrastelijamielessä agilityn pariin, jokusen vuoden nouto- ja metsästyspiireissä pyörittyäni. Toivonkin, että joku kirjoittaisi vastaavan tekstin myös metsästysharrastuksessa käytettävien koirien puolesta. Siinä jos missä mennään usein tuurilla ja koira joutuu tilanteisiin, joissa ei pelkästään terveys vaan myös henki on vaakalaudalla. Monille intohimoisille metsästäjille koira on pelkkä käyttötavara, jota saatetaan kohdella täysin ala-arvoisesti ja joka heitetään syrjään kun se käy loukkaantumisen tai osaamattomuuden vuoksi tarpeettomaksi. Tähän kaikkeen verrattuna agility näyttäytyy kaikesta huolimatta kohtalaisen inhimilliseltä ja koiraa arvostavalta lajilta.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi! Eläimen kanssa harrastaminen huipputasolla on hyvin haastavaa, olipa kyseessä sitten agility tai vaikkapa esteratsastus. Eläimen lukutaidon pitäisi olla äärimmäisen hyvä ja nimenomaan oman moraalin vahva. Pitäisi aina muistaa miettiä kaikki myös eläimen kannalta ja huomioida myös se, ettei eläimet yleensä näytä epämukavuuttaan, väsymystään tai edes kipujaan jos niillä on valtaisa palo siihen yhteiseen harrastukseen.
PoistaVuodesta toiseen huipulla pysyvät ohjaajat osaavat yleensä kohtalaisesti tämän taidon. Kokemuskin opettaa, tietyt asiat on opittu ehkä kantapään kautta ensimmäisen huippukoiransa kanssa. Jos on siellä SM-kilpailuissa vuodesta toiseen kärkikahinoissa eri koirien kanssa on varmasti paljon tehty oikein, vaikkei kaikkia lajin huonoja puolia pystyisikään kumoamaan. Haasteena on ohjaajat, joilla ei ole tätä vuosien kokemusta, mutta tavoitteet korkealla, etenkin jos pakkaan lisätään vielä erittäin lupaava koira. Millä nämä ohjaaajat oppisivat pikatahdilla kaiken sen mitä huiput ovat kantapäät verillä opiskelleet vuosien ajan..
Metsästyskoirapuolella on omat ongelmansa, jos jossain vaiheessa on taas enemmän aikaa niin voisin itsekkin koittaa ulkopuolisen roolissa paneutua teemaan tarkemmin.
- Dora
Olen ensimmäistä kertaa ollut esteillä koirani kanssa 1980-luvun loppupuolella ja kouluttanut säännöllisesti vuodesta 1992. Näiden yli 20 vuoden aikana laji on muuttunut huomattavasti. Muutoksia on tapahtunut niin sääntöjen kuin asenteiden puolella, kuin myös lajiosaamisessa. Suurin osa muutoksista on parantanut lajin turvallisuutta.
VastaaPoistaSääntömuutosten tuomat kolmas säkäluokka, matalammat hyppykorkeudet, keppivälin standardisointi, A:n madalluttaminen, esteiden modifiointi turvallisemmaksi jne jne jne, ne kaikki ovat asioita, jotka tekevät lajista vähemmän riskialttiin. Silloin kun aloitin lajin, hyppäsi tasan 40 senttinen koira 75 sentin esteitä, ja jos ei siihen pystynyt niin lopetti harrastuksen. Vauhdit olivat toki erilaiset ja silloin kohistiin uudesta ohjaustekniikasta, joku oli keksinyt, että koiraa voitiin ohjata myös ohjaajan oikealla puolella!
Harrastuspaikat ovat muuttuneet myös huomattavasti, ja parempaan suuntaan. Vanha parta muistaa kuoppaiset raviratojen parkkipaikat, asfaltti- tai betonipohjaiset hallit (ilman mattoja), keskellä hallia pönöttävät tolpat, käytöstä poistetut kasvihuoneet (joiden lattiasta nypittiin kaikki löytyneet lasinsirut ennenkuin halli otettiin käyttöön) nilkkaa myöden upottavat pehmeäpohjaiset hevosmaneesit (joiden nurkissa oli kasoina koiria houkuttelevia hevosenmunkkeja), joka suuntaan viettävät luonnonnurmikentät... Se asfalttipohja oli pahin, repi nopealta tai massavalta koiralta tassunpohjat verille. Nykyään koen ongelmallisimmaksi liukkaat/huonokuntoiset tekonurmet, seuroille on tietysti rahakysymyskin niiden kunnostaminen ja vaihtaminen uusiin kulumisen myötä. Luonnonpohjalle pääsee kisaamaan niin harvoin, että se tuntuu jo hivenen eksoottiselta ja koirista näkee sen, etteivät ne enää osaa liikkua esim. aidolla luonnonnurmipohjalla.
jatkuu seuraavassa postauksessa...
merkkimäärän vuoksi, edellisen postauksen loppuosa....
PoistaAsennepuolella on myös tapahtunut paljon. 90-luvulla ASB-lehdessä kokenut kilpailija kertoi, miten talvella lämmittää helposti pikkukoiransa kisavalmiiksi. Se tapahtui antamalla kilpailijan oma toppatakki treenikaverille rataantutustumisen ajaksi, ja koira sitten laitettiin takin sisään lämpimään. Takin sisältä sitten pullahti ulos ratavalmis ja lämmin agilitykoira. Nykyään lähestulkoot kaikki tuntemani harrastajat hierotuttavat koiriaan säännöllisesti ja miettivät nesteytykset ja lämmittely- ja jäähdyttelyrutiinit jotta koira pysyisi kunnossa.
Lajia turvattomaksi on vienyt pääasiassa etenemisnopeuksien kasvu ja myös tämä nuorten koirien tehokas lajitreenaaminen. Vaikka osattiin sitä ennenkin, kun 15 kk oli kisaikäinen, aloitettiin treenaaminen viimeistään 9 - 10 kk ikäisenä ja rimat nostettiin ylös (maksikoiralla 75 cm) koiran täyttäessa vuoden. Vauhti ja sen mukanaan tuomat arviointivirheet on kuitenkin se tekijä, joka eniten aiheuttaa koirien vammautumisia. Läheltäpiti-tapauksia ja "pieniä kolahduksia" näkee useita vuodessa, vakavia loukkaantumisia onneksi harvemmin. Vähitellen lisääntyvien vammojen satoa korjataan sitten koiran vanhentuessa, elinvuodet vähenevät loppupäästä kun krempat lisääntyvät. En pysty arvottamaan "täysillä kisakoirana elämistä" paremmaksi kuin hyväkuntoisen, aktiivisen vanhemman koiran elinvuosia lenkkikaverina, lauman arvostettuna ja rakastettuna osana. Kävin treenikaverin kanssa juuri keskustelua keinun harjoittelusta, kumpikaan meistä ei pidä nykyistä "täysillä päähän ja pamahduksella alas" tekniikkaa kovin turvallisempana, otamme mielummin sen kymmenyksen tai parin menetyksen, säästämme koiran etuosaa ja teemme keinun "vanhanaikasesti".
Olen nykyisin laiska harjoittelija (pyrin siihen, että laatu korvaa määrän joten kentällä käydään yleensä vain kerran viikossa) ja vielä laiskempi kisaaja. En koe itseäni huippu-urheilijaksi, mutta koirani ja niiden kanssa harrastamien on minulle tärkeää ja agility on edelleen yksi mukavimmista asioista joita koirieni kanssa voin tehdä.
Lajin huipulla, niitä ammattilaisia tai puoliammattilaisia on vajaat sata henkeä. Lisäksi vakavammin harrastavia, huipulle tähtääviä ja erilaisissa valmennuksissa aktiivisesti käyviä on nykyisin jonkunmoinen määrä. Harrastajista suurin osa on kuitenkin kaltaisiani "sunnuntaiharrastajia", jotka käyvät treeneissä, osallistuvat seuransa toimintaan ja kisaavatkin jonkunmoisella aktiivisuudella, mutta eivät tähtää huipulle, eivätkä saa tai edes halua saada koirasta irti ihan niitä kovimpia huippunopeuksia. Meille ja koirillemme laji on muuttunut vuosien aikana turvallisemmaksi, sääntömuutosten, parempien harrastusolosuhteiden ja valtavasti parantuneen lihashuolto-, ravinto-, ja tekniikkaosaamisen vuoksi.
Kiitos, todella hyvä juttu. Osui oikeaan saumaan lajin alottelijalle. Tästä on hyvä aloittaa. Sain tosi paljon vinkkiä. Kiitos :-)
VastaaPoistaT.mari
Kiitos kommentistasi, mukava kuulla että koit tekstin hyödylliseksi. Turvallisia agitreenejä teille!
Poista- Dora
Ihan älyttömän hyvä kirjoitus. Pisti todella miettimään.
VastaaPoistaKiitos!
Poista- Dora