maanantai 7. heinäkuuta 2014

Uusi koti kultaa kalliimpi

Tälläkin hetkellä monet koirat etsivät uutta kotia. Yksi tarvitsee uuden kodin perheen allergian vuoksi, toinen omistajan ulkomaan työkomennuksen takia, jokaisen tarina on varmasti vähän erilainen. Tässä postauksessa puutun vain suomalaisiin kodinvaihtajiin, laajempaa juttua myös rescuekoirista on tulossa myöhemmin.

© Netta Nikkanen



Milloin on aika etsiä uusi koti?

Koiramaailmassa koirista luopuminen on aikamoinen tabu. Vallallaan on ajatus, että koiran omistaminen hankintahetkestä hautaan saakka on kunnia-asia, ja siitä poikkeaminen on häpeäksi. Jos koira on hankittu niin sen kanssa täytyy pärjätä, halusi tai ei. Oli se mukavaa tai ei. Jos elämäntilanteet muuttuu niin syytellään omistajaa siitä, ettei hänellä ollut mahdollisesti vuosia aikaisemmin kristallipalloa käytössään ennakointia varten. Tämäntyyppiset ajatukset voisi heittää suoraan romukoppaan.

Koira ei ole kertakäyttöesine, se ei ole lelu. Se on elävä olento jolla on tarpeet ja tunteet, eikä tietenkään ole toivottavaa että koiria hankitaan ja myydään hetken mielijohteista. On syytä kuitenkin muistaa, että varsinaista koirien "kierrätystä" on hyvin pieni osuus kodinvaihtajista. Yleensä kodinvaihtajan taustalta löytyy aivan normaaleja ihmisiä, aivan normaaleilla tarinoilla.

Tapaus A
Perhe hankkii koiran pentuna ja alkuun kaikki sujuu aivan mainiosti. Pikkuhiljaa perheen lapsi allergisoituu ja oireet pahenevat. Nukkuminen on hankalaa, nenä on jatkuvasti tukossa ja poissaolot koulusta lisääntyvät. Pentukoiran kesken oleva sisäsiisteyskoulutus ja aikuisturkin vaihto pahentavat oireita. Perhe asuu kerrostalossa, jossa ei ole mahdollisuutta tehdä koiralle omaa huonetta. Pitkällisten keskustelujen jälkeen perhe päättää luopua 7kk ikäisestä pennusta.

Tapaus B
Yksinhuoltaja äiti hankkii koiran lasten pitkällisen mankumisen jälkeen. 12- ja 16-vuotiaat lapset lupaavat hoitaa koiran tunnollisesti ja niin tapahtuukin ensimmäisten kahden vuoden ajan. Täysi-ikäistyttyään vanhempi lapsi muuttaa toiseen kaupunkiin ja koira jää perheelle. Nuoremman lapsen kilpatasoinen urheiluharrastus ja ystävien kanssa kaupungilla pyöriminen vievät kaiken ajan. Perheen äiti joutuu huolehtimaan koirasta ja kokee koiran työlääksi ja stressaavaksi työn ja kodinhoidon jälkeen. Koiran ollessa kolmivuotias perheen äiti päättää laittaa koirasta ilmoituksen nettiin.

Tapaus C
Aktiivinen koiraharrastaja ja kasvattaja jättää omasta pentueestaan itselleen pennun. Pennusta kasvaa hyväkäytöksinen koira joka menestyy näyttelyissä. Koiran ollessa vuoden ikäinen sen sisaruksella todetaan vakava jalostuksen estävä sairaus tai vika. Kasvattajalla on käsissään nätti mutta jalostusarvoton koira, ja kotona ei ole ylimääräisiä koiranpaikkoja. Kaikki linjan koirat suljetaan pois jalostuksesta, ja kasvattajalla ei ole enää yhtään jalostuskoiraa. Kasvattaja saa sähköpostia perheeltä, joka etsii jo pentuiän ohittanutta nuorta aikuista koiraa. Tutustumisen, keskusteluiden ja steriloinnin/kastroinnin jälkeen koira vaihtaa kotia harrastuskaveriksi.

© Netta Nikkanen

Yhteistä näillä kaikilla tapauksilla on se, ettei koirissa itsessään ole mitään varsinaista vikaa. A:n tapauksessa uuden kodin etsiminen on hyvin perusteltua terveydellisistä syistä ja juuri tämäntyyppisiä tarinoita on valtavasti kodinvaihtajien joukossa. Allergian ennakoimisesta puhutaan usein, mutta joskus allergia puhkeaa vasta myöhemmin, yllättäenkin.

B:n tapauksessa koiranomistaja luopuu koirastaan jaksamisensa puutteen vuoksi. Jaksamisen ja kiinnostuksen loppumisyta pidetään usein yhtenä "huonoimmista" luopumisen syistä, vaikka sen pitäisi olla juuri päin vastoin. Koiran omistaminen on kuitenkin harrastus, vapaa-ajan viettotapa, jonka tulisi olla mukavaa. Vaikka vastoinkäymiset kuuluvat elämään, kuuluu harrastuksesta saada enemmän kuin se vie.

Mikäli B löytää koiralle uuden kodin, saattaa kyseessä olla hyvinkin helppo kodinvaihtaja, koira joka vain haetaan uuteen paikkaan jossa se pari ensimmäistä päivää ihmettelee. Jokusen kuukauden kuluttua uudet omistajat ja koira toimivat yhteen niin, ettei kukaan edes arvaa kyseessä olevan kodinvaihtaja. Jos B ei etsi koiralle uutta kotia, on pahimmillaan tuloksena äärimmäisen väsynyt omistaja ja tylsistynyt koira. Kun kiinnostusta ja/tai jaksamista ei ole eikä itsensä pakottaminen enää toimi lenkit lyhenevät, hoitotoimenpiteistä luistetaan ja kaikki hoidetaan vasemmalla kädellä sinnepäin. 

© Netta Nikkanen
Jos tapaus C olisi totta, hän saisi todennäköisesti kuulla olevansa eläinten esineellistäjä, koirien kierrättäjä ja rahanahne pentutehtailija. C:n tapaus jakaa todennäköisesti kolmesta tapauksesta eniten mielipiteitä. Analysoimatta tarkemmin mahdollisia puolustus- tai vastustuspuheita esitän vain yhden kysymyksen. Mitä tilanne tarkoittaisi koiralle? Koira ei osaa ajatella kasvatusharrastusta, ei rahaa, ei mitään sellaista mitä me ihmiset ajattelemme. Jos koira muuttaa uuteen kotiin jossa se hoidetaan erinomaisesti ja se saa kaipaamaansa hoitoa ja hellyyttä, mitä se tarkoittaa koiralle? Jos koira muuttaa hyvästä kodista hyvään kotiin, ei se siitä kärsi sen enempää kuin pitkästä hoitojaksostakaan. 

Koirat ovat sopeutuvaisia eläimiä, jotka kyllä oppivat uuden kodin rutiinit ja tavat. Useimmat koirista jäävät hoitoon helposti, eivätkä kitise tai osoita kaipuutaan omistajiaan kohtaan. Uusi ympäristö toki saattaa hetken stressata, mutta koirat kyllä tottuvat, samoin kun ne tottuvat muuttaessaan uuteen ympäristöön omistajansa kanssa. Samoin kuin koirat tottuvat kun perheeseen tulee uusia jäseniä parisuhteiden, lastenhankinna ja muiden lemmikkien myötä.

Kukaan meistä ei voi ennustaa tulevaisuutta, vaikka miten haluaisimme. Aina puhutaan, että koiraa hankkiessa pitäisi miettiä seuraavat 15 vuotta eteenpäin koiranpidon kannalta, niin pitäisikin, mutta.. Mistä kukaan voi ikinä tietää varmaksi että seuraavat 15 vuotta mahdollistavat koiranpidon? Elämä on siitä hassu laji, ettei mikään ole ikinä varmaa. Onnettomuudet vievät henkiä, rakkaus vie jalat alta niin että allergia onkin pikkuseikka, lapsia syntyy, töitä tulee ja menee, vakaviakin sairauksia diagnisoidaan joka päivä.. 

Kun koira ei sovi kotiinsa

Remmirähjä, pelkoaggre, ei siedä muita koiria, ei toimi metsällä, vahtii liikaa, ei vahdi riittävästi, eroahdistus, ei tule oman lauman koirien kanssa toimene

Aiemmin puhuin lähinnä tapauksista joissa koirat ovat ongelmattomia ja ihmisten elämäntilanteet muuttuvat niin, että koiran luopuminen on hyvä ajatus. On myös tilanteita joissa koirien ongelmat ovat syy uuden kodin hankinnalle.
© Piia Ahonen
Mikäli koiralla on ongelmakäytöstä jota koti ei saa koulutettua omin avuin pois on vaihtoehtoja rajallisesti. Voidaan sopeutua tilanteeseen (pahentumisen riski ja ihmisten tyytyväisyys?), hankkia lisäapua ulkopuolisilta kouluttajilta ja etsiä uusi koti. Joskus ulkopuolisen kouluttajankaan apu ei auta ja koiran luonne on liian kova pala purtavaksi omistajalle. Ongelmat muuttuvat, mutteivat koskaan katoa. Tämäntyyppistä koiraa (niinkuin ei mitään koiraa) ei tietenkään pidä luovuttaa eteenpäin kenelle tahansa, mutta oikeissa käsissä ongelmat voivat olla hetkessä ohitse.

Koiran ollessa aggressiivinen perhettä ja/tai lauman muita eläimiä kohtaan on syytä aina miettiä tarkoin toiminta niin, että riskitilanteet minimoidaan. Tilanteen kärjistyttyä jo purematapaukseen on usein luoton rakentaminen koiraan niin haastavaa, että uusi koti voi koirallekkin olla helpotus. Uuden kodin etsiminen on aina toki sitä hankalampaa mitä ongelmaisempi koira on, mutta osaavissa käsissä "toivottomilla tapauksillakin" voi olla vielä monia monia onnellisia vuosia edessä.

Joskus koira ei vain toimi arjessa tai harrastuksissa niinkuin olisi toivottua, eikä asiaan pystytä aina vaikuttamaan koulutuksella. Koiralla ei välttämättä ole mitään varsinaisia ongelmia, mutta koiran luonne ei vaan kohtaa kodin toivomuksia. Uudessa kodissa nämä luonteen vajaavaisuudet saattavat olla isompi asia kuin seitsemän oikein lauantaina, parhaimmillaan kaikki voittavat kun koira saa uuden kodin. Koira, vanha omistaja sekä uusi omistaja.

Taas, pari pähkinää purtavaksi.
Onko kohtuullista olettaa että 7vko ikäisenä valittu pentu on meille sopiva koko sen eliniän ajan?
Onko koira mielummin koko ikänsä yhdessä "ihan ok" kodissa, vai vaihtaako kerran kotia ihan kivasta täydelliseen jossa on loppuun saakka?


Millaisissa tilanteissa uuden kodin etsintä ei ole fiksua?

Surullista on nähdä, miten paljon vanhoja ja sairaita koiria luovutetaan eteenpäin. Uusi koti ei saisi olla vaihtoehto eläinlääkärin hoidoille tai viimeisen palveluksen tekemiselle. Koirat ovat ihmisiään kohtaan aina niin hyviä kuin suinkin osaavat, ne ansaitsevat ihmiseltä kauniin ja kivuttoman lopun.

Uutta kotia ei pitäisi myöskään hankkia varmuuden vuoksi. Lähtökohtaisesti esimerkiksi vauva ja koira ei ole lainkaan huono yhdistelmä, joten uuden kodin hankkiminen ennen vauvan syntyä on aivan turhaa hätävarjelun liiottelua. Koiran ei pitäisi olla harjoitusväline ihmisten kotileikeissä ennen lasten hankintaa.

Kodinvaihto ei ole myöskään mikään ratkaisu siihen, että halutaankin uusi ja hienompi/pienempi/isompi/mikälie koira. Vaikken suostu pitämään kodin vaihtoa mahdottomana stressinä niin tarpeeton kierrätys ja venkslaaminen on asioita, joihin ei pitäisi eläviä eläimiä sotkea.

Jos kuitenkin omistajasta tuntuu, että kodin etsiminen on fiksuinta kannattaa omaa ääntään kuunnella. Mikäli koiranomistaminen ei enää kiinnosta tai koira ei jostain syystä sopeudu nykyiseen kotiinsa niin on koiran edun mukaista antaa sille kuitenkin mahdollisuus mielekkäämpään elämään jossain muualla. Sanomattakin lienee selvää, että kerran koirasta luopuneen tulee vastaisuudessa aina olla vielä sata kertaa muita tarkempia pohtiessaan uuden koiran hankintaa myöhemmin.

Kodinvaihtajakoira - kenelle?

Kodinvaihtaja on aivan turhaan kovin epäsuosittu tapa hankkia koira. Vaikkei toki jokainen kodinvaihtaja, kuten ei jokainen pentu, sovi jokaiseen kotiin on kodinvaihtajista aivan mahdollista löytää sopiva koirakaveri monenlaiseen menoon.

Harrastuskoiraa etsivät päätyvät luovutusikäisiin pentuihin joista oma valikoituu mahdollisesti pentutestin avulla, vähän vanhemmasta pennusta joka on jo yhdessä kodissa asunut voi sen sijaan sanoa jo paljon enemmän. Toki kurjat ensimmäiset elinkuukaudet eivät anna ihanteellista pohjaa tulevaisuudelle, mutta niinkuin on jo todettu, valtaosa kodinvaihtajista tulee ihan normaaleista kodeista. Uutta kotia etsivää nuorta koiraa on ehkä mahdollista tavata useammin ennen hankintapäätöstä ja kodinvaihtajistakin löytyy rotu- ja luonnevalikoimaa laidasta laitaan. 

© Netta Nikkanen

Kotikoirana aikuinen kodinvaihtaja voi olla oikein toimiva ratkaisu. Aikuisesta koirasta näkee sen luonteen hyvin, ja ihannetilanteessa edellinen omistaja kertoo rehellisesti ja laajasti kaiken olennaisen koirasta. Myös metsästyskäyttöön soveltumattomista metsästyskoirista voi löytää oivia lenkkikavereita ja sohvanlämmittäjiä. Aikuisen koiran terveydentila on ehkä paremmin tiedossa ja siten paremmin ennakoitavissa kuin pennun. Aikuisen peruskoulutetun koiran kanssa myös välttyy sisäsiisteys- ja peruskoulutukselta.

Kodinvaihtajalle kodin tarjoaminen voi olla myös kannanotto koiramäärän kasvua vastaan. Monet kokevat kodin tarjoamisen aikuiselle koiralle mielekkäämmäksi kuin pennun hankkimisen juurikin eettisistä syistä.

Joillekkin ongelmaiset aikuiset kodinvaihtajat tarjoavat kaivattua haastetta koiraharrastukseen. Mikäli uudella kodilla on asianmukaiset puitteet ja riittävästi tietotaitoa voi ongelmakoiran uudelleenkouluttaminen olla hyvinkin opettavainen ja palkitseva kokemus.

Olipa syy mikä tahansa, on syytä miettiä omat motiivinsa, jaksamisensa ja tietotaitonsa määrä tarkoin ennen koiran hankkimista. Sääli ei ole koskaan hyvä syy hankkia koiraa, ja valitettavasti eivät kotia etsivät koirat maailmasta "pelastamalla" lopu.



Kuvien koirat eivät liity juttuun

17 kommenttia:

  1. Todella hyvä postaus, kiitos tästä! Herätti paljon ajatuksia.

    VastaaPoista
  2. Hyvä postaus ja hieman ajankohtainenkin tännepäin. Ystäväni perhe miettii luopuakko mäyräkoirastaan kun vauvalle puhkesi allergia jo paljon myöhemmin pennun tultua taloon. Vielä siellä katellaan että pärjääkö allergisoivan vauvan ja pennun kanssa, mikäli allergia pahenee niin luopuvat koirasta mutta vielä ei näytä olevan ongelmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Onpa ystävälläsi harmillinen tilanne. Onneksi ihan kotikonstein suoritetusta siedätyshoidosta on usein paljon hyötyä, toivottavasti heidän tilanne ratkeaa kaikkien parhaaksi.

      - Dora

      Poista
  3. Todella hyvin kirjoitettu ja asiallinen postaus, tätä oli ilo lukea. Aihe on minulle tärkeä, koska ensimmäinen oma koirani Nana muutti meille vuonna 2011. Nana oli meille tullessaan nelivuotias, kotimainen kodinvaihtaja.

    Siitä luovuttiin juuri siksi, että sen perheeseen oli tulossa vauva. Nanasta luopuminen oli kuitenkin fiksu veto mielestäni. Nana on nimittäin kerran aikaisemminkin vaihtanut kotia käyttäydyttyään toistuvasti arvaamattomasti perheen vauvan seurassa. Kurjaa tuuria koiran kannalta joutua vaihtamaan kotia kaksi kertaa samasta syystä. Lisäksi Nana ei osannut olla yksin, rähjäsi muille koirille ja veti hihnassa. Omistajilla ei ollut aikaa sille, joten se purki energiaansa ei-toivotuilla tavoilla.

    Nyt saadessaan tarpeeksi tekemistä se on varsin helppo ja mukava koira. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että on tilanteita joissa koiran edun mukaista on etsiä sille uusi koti. Kodin etsintään pitää vain satsasta niin paljon, ettei koira joudu enää uudestaan kiertoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Tosi mukava kuulla, että teidän yhteiselo sujuu hyvin ja että koiralle löytyi hyvä koti.

      Niinkuin itse sanoit niin kurjaa tuuria kun kahdesti joutui vaihtamaan kotia saman syyn vuoksi, mutta toisaalta eipä se kodinvaihto, etenkin parempaan, ole mikään mahdoton stressi koiralle. Ja koska ihminen on aina ihminen ja vauvan terveyden uhalla ei voi alla pelleilemään ja kokeilemaan niin varmasti oikein fiksu veto etsiä mitä ilmeisemmin vauvaton (?) koti koiralle.

      - Dora

      Poista
  4. Meillehän palautui yksi pentu, kun perheen tytär alkoi saada rajuja allergiaoireita ja lääkäri kehoitti luopumaan koirasta. Kyllä kävi pientä tyttöä sääliksi, pennusta kun oli viikossa kehkeytynyt hänen paras ystävänsä ja jouduin hakemaan sen takaisin heiltä :< Olivat niin mukava perhekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi, noi on aina niin ikäviä juttuja. Mun oma koira on tullut mulle nuorelta jonka äiti oli allergisoitunut, vähän pahaa teki hakea koiraa kun näki että ikävä ja paha mieli tulee.. Mutta onneksi se paha mieli ja ikävä menee lopulta ohi kun tietää että koiralla on kaikki hyvin.

      - Dora

      Poista
  5. Olisin halunnut kuulla vielä mielipiteen lopetuspäätöksestä. Kovin moni ei tajua kuinka vaikeaa on löytää todelliselle ongelmakoiralle uutta kotia. Ja kovin moni ei myöskään tunnu tajuavan sitä, että joskus on aika luovuttaa ja päästää koira pois jatkuvista stressitiloista. En itsekkään ymmärtänyt tätä ennenkuin sattui omalle kohdalle (tämä on nyt ensimmäinen kerta kun avaudun aiheesta oman tapaukseni jälkeen).

    On todella vastuutonta antaa sellainen koira eteenpäin joka hyökkää ihmisten, sekä toisten koirien kimppuun tosissaan. Omaa elämäänsä tai mielenterveyttänsä ei pidä tuhota koiran takia. Ehkä on joku joka saisi ongelmat hoidettua, mutta missä, millä rahalla jne? Ei ole aivan mustavalkoinen asia, mutta toivoisin että tästäkin paljon kiistellystä aiheesta keskusteltaisiin joskus.

    - Henna P.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset kommentistasi!

      Mietin pitkään että kirjoitanko myös kodinvaihtajien lopettamisesta, mutta päätin siirtää ne jutut omaan postaukseensa. Tekstiä siitäkin aiheesta on kyllä tulossa! Se on tärkeä ja mielipiteitä jakava aihe josta tosissaan pitäisi keskustella.

      On todella riskialtista myydä/luovuttaa oikeasti vaarallinen koira eteenpäin. Miten ikinä voi olla varma, että uusi omistaja oikeasti osaa ennakoida ja ymmärtää koiran vaarallisuuden, mitä jos uusi omistaja päätyy laittamaan koiran kiertoon ja kohta koira on ties kuinka monennessa kodissa jossa uusi omistaja pahimmillaan ei edes tiedä koiran vaarallisuudesta. Ja valitettava fakta on, että ne harvat ihmiset joilla oikeasti olisi taitoa kouluttaa uudelleen vaaralliset pahimmat ongelmakoirat on niitä jotka eivät niitä koiria osta/ota vastaan. Heille tulisi muutenkin koiria ovista ja ikkunoista, ja yleensä ne resurssit käytetään joko työkseen kouluttamiseen tai omien koirien kanssa puljaamiseen.

      Uskon, että ihmiset jotka vastustavat äärimmäisesti koiran uuteen kotiin luovuttamista ja "terveiden" ongelmakoirien lopettamista eivät ole vain kohdanneet niitä tapauksia joissa yhteiselo on oikeasti mahdotonta tai koira on ihan tosissaan vaarallinen. Avoin keskustelu varmasti parantaisi tilannetta.

      - Dora

      Poista
    2. Mukava kuulla että aiheesta on vielä tulossa juttua, jään innolla odottamaan (blogisi meni suosikkeihin)! Muuten kyllä erittäin hyvä postaus, hyviä pointteja ja varmasti hyödyllinen näitä asioita miettiville ihmisille :)

      - Henna P.

      Poista
  6. Mielenkiintoinen blogi, jään kyllä ehdottomasti seuraamaan! Ja odotan innolla tätä laajempaa juttua rescueista! Itse rescuekoiran keväällä adoptoineena kyseinen postaus kiinnostaisi kovastikkin. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Parhaillaan kirjoitan kaksiosaisen postauksen ensimmäistä osaa jossa pohditaan rekisteröityjen ja rekisteröimättömien koirien eroja. Jutun toisessa osassa paneudutaan sitten vuorostaan rescuekoirien, kodinvaihtajien ja pentujen eroon koiran hankkijan näkökulmasta. Mitään aikataulua en osaa sanoa, mutta eiköhän viimeistään alkusyksystä ole toinenkin osa julkaistuna. :)

      - Dora

      Poista
  7. Mielenkiintoista luettavaa kertakaikkiaan! :) Säväytti ja mietitytti. Joskus olen tuntenut itseni hieman syylliseksi, kun luovuin puolenvuoden yrityksen jälkeen kolmivuotiaasta uroksesta.. Poika ei vain halunnut sopeutua, energiaa oli liikaa ja tottelevaisuus oli nollaa, omat voimat hiipuivat. Nyt poika on uudessa kodissa, ainoana koirana ja selkeästi voi paremmin kuin meidän porukassamme. On kuitenkin pakko myöntää, että uuden koiran ottaminen oli helppo päätös. Tein vain yhden asian toisin. Otin pennun, Tosin hänkin on kodin vaihtaja. Mutta luonteemme kohtaavat ja poju on mitä mainion! Joskus voi vain olla, että joidenkin koirien käytös vie voimat vaikka niitä yrittää muuttaa. Entinen vaihtajamme kärsi siis mustasukkaisuudesta vanhempaa koiraani kohtaan. Kuitenkin hakuni oli harrastuskoiraa kohti.. Nyt kaikki olemme onnellisia, niin nykyisen pentuni kasvattaja(t) ja entinen omistaja, kuin entisen urokseni uusi perhe ja meidän oma perheemme. Oli aivan ihanaa käydä katsomassa pojua uudessa kodissa puolisenvuotta luovutuksen jälkeen. Poika makasi koko sen ajan jaloissani, mutta jäi kiltisti istumaan ovelle kun lähdin pois.. Se oli kotona.<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! :)

      Uskon että tarinasi on aika tyypillinen enkä näe mitään negatiivista siinä että otit uuden koiran. Koiraihmisillä on aika erikoinen ajatus siitä että koiranomistajan tulisi selvitä kaikenlaisten yksilöiden kanssa, kun taas esimerkiksi hevospuolella ymmärretään että vaikka olisi hevosihminen ja taitavakin hevosten kanssa ei omaan käteen sovi jokainen hevonen välttämättä.

      Jos oma koira osoittautuu syystä tai toisesta epäsopivaksi ja sille etsitään uusi koti on omistajalla kaksi tärkeää tehtävää, huolehtia että koira löytää parhaimman mahdollisen uuden kodin ja pohtia mikä meni pieleen ettei tilanne toistuisi. Kaikille ei vain sovi kaikenlaiset koirat ja vaikka miten tapaisi erilaisia rodun edustajia ja lukisi rotukuvauksia, tutustuisi koiran sukuun jnejne voi käydä niin ettei luonteet vaan kohtaa, ei sitten millään.

      Tosi hyvä kuulla, että teidän tilanne päättyi noin onnellisesti ja että kaikki osapuolet ovat nyt tyytyväisiä!

      - Dora

      Poista
  8. Hyvä kirjoitus, joka tuo vähän uudenlaista näkökulmaa asiaan!

    Itse toivoisin ensisijaisesti korostettavan sitä, mikä on koiralle parhaaksi ja ihmisen vastuuta ottamansa koiran hyvinvoinnista. Kirjoituksen alkupäässä ja yleensä ottaen nykyään tuntuu olevan vähän vallalla pelkästää "mitä koira tarjoaa ihmiselle" -näkökulma, kun pitäisi yhtälailla pohtia myös, "mitä ihminen tarjoaa koiralle", se on kuitenkin elävä olento, eikä mikään laskettelumono, joka omien mielihalujen vuoksi vaihdetaan uuteen. Tai jos on kerta kaikkiaan pakko suhtautua niin esineellistävästi niin ehkä silloin olisi syytä harkita esineillä tapahtuvia harrastusmuotoja elävien olentojen sijaan?

    Totta, ei se koira siitä kodinvaihdosta kärsi, jos koirasta luopuva on valmis panostamaan siihen hyvän uuden kodin löytämiseen. Surullisen usein tulee vaan eteen ilmoituksia, että koirasta halutaan äkkiä eroon, uhkaillaan sen piikille viemisellä, muttei sitten toisaalta vaivauduta kertomaan edes perustietoja koirasta.

    Hyvä pointti myös tuo, ettei pidä vaan mennä säälistä adoptoimaan koiraa, vaan miettiä oikeasti myös, pystyykö tarjoamaan tälle koiralle sen ominaisuuksien edellyttämän kodin ja onko kyseessä juuri sellainen koira, mitä itselleen toivoo?

    Heitämpä tähän linkkivinkkinä, kun itsekin kirjoittelin aiheesta blogiini, jos tämän lukijoita kiinnostaa vilkaista. :)

    http://poikastenpulkassa.vuodatus.net/lue/2014/08/koirasta-luopuminen
    ^ Pyrin kokoamaan tuohon vähän yleisiä ohjeita siitä, mitä kannattaa huomioida koirasta luopuessa ja miksi.

    VastaaPoista
  9. Kiitos kommentistasi!

    Uskon, että kun ihminen voi hyvin niin koirakin voi hyvin. Hyvinvoiva ihminen joka nauttii koiraharrastuksestaan hoitaa puolivahingossa koiransa erinomaisesti, liikoja murehtimatta. Jos ihminen taas on kovin tyytymätön koiratilanteeseensa koira niin kovin helposti, ihan huomaamatta, maksaa tilanteesta hiljanneen huononevalla hoidolla.

    On totta, ettei koiraharrastus sovi kaikille, mukaanlukien niille jotka eivät ymmärrä elävän olennon tarpeita verrattuna esineisiin. Mutta päätin tietoisesti ottaa ihmisläheisen lähestymisen teemaan, koska henkilökohtaisesti olen tavannut paljon paljon enemmän ihmisiä (ja heidän koiriaan!) joiden ongelma on se, ettei koirasta kehdata luopua vaikka tilanne on kaikkien kannalta erittäin huono kun omatunto soimaa turhan voimakkaasti sen parhaimman päätöksen tekemistä kuin ihmisiä jotka aivan oikeasti kierrättäisivät koiriaan hetken mielijohteiden ja esineellistämisen vuoksi. En näe koirien kierrättämisenä esimerkiksi sitä että luopuu täysin omaan käteen soveltumattomasta koirasta ja hankkii toisen tyyppisen koiran myöhemmin kun on tarkoin harkinnut uutta koiraa ja etsinyt koiran joka soveltuu paremmin ominaisuuksiltaan itselleen.

    Noi tapaukset missä uhkaillaan piikille viemisellä ja tilanteet joissa koirasta luopuja ei mitään kysele uudelta kodilta (eikä kotiehdokkaat satu omatoimisesti kertomaan niin että koirasta luopuja saisi kuitenkin valittua parhaimman kodin) on niin ikäviä juttuja. Niitä on mutulla arvioiden kuitenkin vähemmän mitä ennen, toki Facebookin jaettavat ilmoitukset pitää ne kaikkein räikeimmät tapaukset tehokkaasti pinnalla.

    Koiran hankkiminen ja koirasta luopuminen pitäisi aina tehdä tosissaan harkinnan jälkeen. Oman kokemuksen perusteella nimenomaan niihin koirien hankintoihin pitäisi saada kauttaaltaan lisää järkeä, koirista luopuminen on täällä Suomessa onneksi hyvinkin fiksulla pohjalla verrattuna miltei mihin tahansa muuhun maahan.

    - Dora

    VastaaPoista