perjantai 15. elokuuta 2014

Muuttoaikeita

© Kia Kursi



Syksy on muuttajien sesonkiaika. Erityisesti opiskelijat muuttavat syksyisin, ja aihe on varmasti monelle muuttoa tekevälle hyvin ajankohtainen juuri nyt.

Mistä asunto?

Miltei jokainen varmasti tietää, että nykyään vuokra-asunnot liikkuvat tehokkaimmin netin kautta ja asuntoa etsivät selailevat säännöllisesti eri sivustojen tarjontaa. Lemmikkien omistaja, erityisesti koiranomistajat kohtaavat kuitenkin haasteen, mistä asunto johon saa viedä lemmikkejä.

© Piia Ahonen
Useimmat isot yhtiöt kuten Sato ja VVO sekä opiskelija-asuntosäätiöt sekä kaupungin vuokra-asunnot ottavat vuokralaisiksi yhtälailla koirallisia kuin koirattomia. Opiskelija-asuntosäätiöiden soluasunnot ovat poikkeuksia, niihin ei lemmikkejä oteta eikä vieraiden ihmisten kanssa soluasuminen ole koirallekkaan usein se paras ratkaisu. Suosittelenkin koirallisia ensisijaisesti katsomaan vuokra-asuntoja yhtiöiltä ja vasta toissijaisesti seuraamaan yksityisten vuokranantajien tarjontaa.


Useimmat yksityiset vuokranantajat kieltävät lemmikkien tuomisen vuokra-asuntoon, ainakin ilmoituksessa. Koirallisen ei kuitenkaan kannata tästä välittömästi lannistua vaan rohkeasti soittaa asunnoista ja perustella järkevästi miksi koirista ei ole haittaa asunnolle. Hyvin koulutetut koirat joilla on jo kokemusta esimerkiksi kerrostaloasunnosta on monelle vuokranantajalle neuvottelukysymys, etenkin jos nykyinen vuokranantaja lupaa vaikkapa todistaa ettei koirista ole ollut haittaa asunnolle kuluneen vuokra-asumisen aikana.

Etenkin suurissa kaupungeissa on vuokra-asunnoista todellista pulaa syksyisin, ja valttikortteina koirallisen kannattaa käyttää mahdollisia dokumentteja koirien hyvästä käytöksestä vaikkapa kertomalla koiran tokoharrastuksesta. Vuokralainen voi myös oma-aloitteisesti ehdottaa maksavansa suuremman vakuusmaksun lemmikkien aiheuttamien vahinkojen varalta, myös lemmikkien tuhot kattavasta kotivakuutuksesta kannattaa mainita jos vuokranantaja yhä epäröi vuokraamista.

Vaikka asunnon löytäminen voi olla hyvinkin turhauttava prosessi kannattaa vain jatkaa sinnikkäästi sopivan asunnon etsimistä. Mikäli asuntoja ei vain tunnu löytyvän suosittelen pohtimaan uudelleen omat kriteerit, joustava asukas kyllä löytää yleensä asunnon itselleen. Vanhempiensa luota pois muuttavien opiskelijoiden voi olla fiksu myös keskustella ja harkita koiran jättämistä vanhemmille ainakin syyskuukausien ajaksi, muutaman kuukauden päästä koirallisen on jo huomattavasti helpompi löytää asunto kun pahin ruuhka-aika vuokramarkkinoilla on ohitse.

Millainen asunto?

Jokaisella ihmisellä on varmasti hieman erilaiset toiveet uuden asunnon suhteen, yksi kaipaa isoa kylpyhuonetta, toinen valoisaa keittiötä, kolmas suostuu vain rivitaloon. Koirien kanssa muuttavan kannattaa kuitenkin huomioida muutama erityinen seikka asuntoa valitessaan.

- Lenkkimaastot
Koiralliselle sopivan asunnon lähellä on riittävästi lenkkimaastoja ainakin lyhyempiä pissatuksia varten, vaikka pidemmät lenkit hoidettaisiin syrjemmässä autolla kulkien. Keskustassa asuminen sopii myös koiralliselle, mutta useamman sadan metrin mittainen matka lähimmälle tarpeidentekopaikalle voi olla ikävä koiran mielestä, ihanne keskustassa on jonkin puiston tai viheralueen läheisyys.

- Äänieristys
Kuten blogin nimikin jo sen sanoo, ei haukku haavaa tee, mutta naapurisopuun se voi loven tehdä. Koiranomistajan elämä on stressittömämpää jos asunto on kunnolla äänieristetty eikä jokainen vinkulelun vingahdus tai pienenpieni haukahdus kuulu kaikkien muiden asuntoihin. Huonosti äänieristetyssä asunnossa varmakin yksinolija voi alkaa kuuntelemaan turhan tarkasti naapureiden touhuja yksinollessaan ja muuttua siksi levottomaksi.

- Oma piha
Koirallisen kannattaa kysyä rivi-, luhti- ja omakotitalojen osalta saako pihaa aidata pysyvästi tai kevyemmillä ratkaisuilla. Mikäli mielessä on koiratarhan rakentaminen kannattaa siitä keskustella vuokranantajan kanssa. Kerrostaloissa taas suosittelen tutustumaan järjestyssääntöihin pihan käytön osalta, jottei tule ikäviä yllätyksiä kun naapurit eivätkään ymmärrä piha-alueen hyödyntämistä tokokenttänä.



© Netta Nikkanen


- Pohjaratkaisu
Koirista ja omistajista riippuen toiveet poikkeavat kovasti toisistaan, mutta muutaman asian olen itse havainnut erityisen tärkeäksi koiraelämän osalta. Lyhyt matka ulko-ovelta kylpyhuoneeseen on kura-aikaan elämää helpottava asia, säilytystilaa olisi hyvä olla myös koirien tarvikkeet alkaen remmeistä ja päättyen koirien ruuat sisällä pitävään pakastimeen huomioiden ja keittiön ovellisuus tai ainakin koiraportille sopivanmallinen oviaukko pitää ruokarauhasta huolen ja suihkun tulisi olla sen kokoinen, että siellä mahtuu pesemään koiran. Usemman koiran omistajat voivat myös jossain tilanteessa kaivata mahdollisuutta eristää koirat toisistaan, joten suuri avara tila ei välttämättä ole ihanteellista koiralauman kanssa.

- Materiaalivalinnat
Jokainen koiranomistaja oppii harrastuksen myötä aika paljon siivoamisesta ja materiaalejen toimivuudesta koirien kanssa. Paljon moitittu muovimatto toimii lattiamateriaalina koiraperheessä mainiosti helpon siivottavuuden, hiljaisuuden ja kestävyytensä ansiosta. Parkettilattiat naarmuuntuvat koirien kynsistä hetkessä, laminaatti taas on melko äänekäs myös koirien tassujen alla ja  linoleumia en suosittele ainakaan koiranpentutalouksiin. Ihannetilanteessa kaikki materiaalit ovat helposti puhdistettavia, kestäviä ja ainakin jollain tasolla miellyttävät myös asukkaiden silmiä.

Muuttamaan

© Kia Kursi
Koirat saattavat reagoida hyvinkin voimakkaasti muuttoon ja hämmentyä kovastikin kun tuttuja tavaroita aletaan pakkaamaan laatikoihin. Koiran säännöllisestä lenkityksestä on syytä huolehtia myös muuttokiireiden keskellä, väsynyt ja tyytyväinen koira suhtautuu stressittömämmin myös muuttopuuhiin. Koiran omat tavarat kuten peti kannattaa pakata viimeisten joukossa, jotta koiralla säilyy koko pakkauksen ajan joitakin tuttuja hajuja ja tavaroita esillä. Aivan viimeisenä pakataan koiran vesikuppi, jotta sen saa heti uudessa asunnossa esille ja saa myös juotettua koiraa pidemmillä muuttomatkoilla.

Muuttofirmoihin on syytä ottaa ajoissa yhteyttä ja kertoa, että taloudessa on myös lemmikkejä. Lemmikkejen kuljetus uuteen asuntoon on myös tärkeää selvittää hyvissä ajoin, mikäli itse ei matkusta lemmikkien kanssa. Muuttofirmat eivät välttämättä kuljeta koiria ja eläintalouden muuttamisen jälkeisestä perusteellisemmasta kaluston siivouksesta saatetaan periä lisämaksuja.

Muuttopäivän ajaksi voi olla helpoin laittaa koira hoitoon, jotta muutto sujuisi kätevämmin ja koira ei joutuisi olemaan keskellä hässäkkää. Mikäli näin ei kuitenkaan voida tehdä, kannattaa huolehtia koiran viihtyvyydestä parhaansa mukaan. Koira nauttii kun pääsee ensimmäisenä uudessa kodissa haistelemaan kaikki paikat lävitse ja myös tutkimaan lähiympäristön hajuja. Tavaroiden kantamisen aikana koira pysyy tyytyväisenä luuta syödessään ja säännöllisten ulkoilutaukojen avulla.

Monesti suositellaan, että koirallinen asukas kertoisi koiristaan kerrostalossa muille asukkaille vaikka jättämällä lapun ala-aulaan. Ystävällinen lappu jossa pyydetään kertomaan haukunnasta ja jo etukäteen pahoitellaan mahdollisia äänihaittoja on kaunis ele, mutta voi myös aiheuttaa hallaa. Lapun myötä naapurit saattavat myös kuunnella ääniä tarkemmin kuin yleensä, ja jo pienestäkin haukahduksesta voi tulla turhaan sanomista. Naapurit kannattaa kuitenkin huomioida, tervehtimällä ja huolehtimalla yhteisten piha-alueiden siisteydestä. Tavatessaan voi myös kysäistä ohimennen onko häiriötä ollut, vaikkapa samalla kun kysyy suosituksia lenkkireittejen suhteen.

Omistusasuntoon

Pääsääntöisesti samat kohdat pätevät niin vuokra- kuin omistusasuntoon muuttavaakin, mutta tietyissä asioissa omaan muuttava on vahvemmilla. Asuntojen valikoima laajenee, kun rajoituksia lemmikkien suhteen ei ole ja remonttiin valmiit asukkaat voivat korjailla asuntoa mieleisekseen myös koirat huomioiden. Erityisen tärkeää omistusasuntoon muuttavan on huomioida piha-alueita koskevat asiat tarkoin. Tiedän tapauksia, joissa juuri ostetun rivitalon takapihan aitaamisesta on tullut suuri ongelma ja pettymys koirallisille asukkaille.

Kaikenkaikkiaan omistusasuntoon muuttavan on syytä harkita myös koirien kannalta asuntoa tarkemmin kuin vuokralle muuttajan, jotta asunto olisi hyvä asua monta vuotta eteenpäin koirien kanssa. Mikäli etsii sopivaa asuntoa välittäjän avulla on hyvä mainita koirista jotta välittäjä osaa suositella sopivia asuntoja koiralliselle.


© Netta Nikkanen

Koirallisen muuttajan muistilista
- Etsi asunto jossa sekä sinä että koirasi viihtyvät
- Pohdi koirasi kannalta ainakin seuraavat asiat: lenkkeily, äänieristys, oma piha, pohjaratkaisu, materiaalit
- Huolehdi normaaliin tapaan lenkkeilystä ja aktivoinnista myös muuttokiireiden ajan
- Rutiinien tuoma turva auttaa koiraa selviämään stressistä, myös uudessa kodissa
- Pakkaa viimeisenä koiran päivittäin käyttämät tavarat
- Aivan viimeisenä pakkaa vesikuppi ja myös vettä pidempiä muuttomatkoja varten
- Selvitä muuttofirmalta heidän suhtautuminen eläintalouksiin hyvissä ajoin
- Mikäli mahdollista vie koira tuttuun paikkaan hoitoon muuttopäivän ajaksi
- Anna koiran tutustua rauhassa uuteen kotiin ja uuteen ympäristöön
- Huomioi naapurit, siivoa jätökset yhteisiltä piha-alueilta ja anna koiraihmisistä positiivinen kuva
- Muista ilmoittaa muutostasi myös kuulumiisi koirayhdistyksiin, pienille yhdistyksille jäsenten osoitetiedot eivät päivity automaattisesti!

1 kommentti:

  1. On aina varmasti suurempi työ etsiä asunto, jonne saa ottaa lemmikkejä. Meidän tyttö etsii opiskelija-asuntoa. Meiltä löytyy kissa, joka on käytännössä hänen omansa. Hän sen tahtoisi ottaa mukaan, mutta tulimme siihen tulokseen että kissa on jo niin tottunut meidän arkeen, että se voisi olla hänelle stressaavaa, ikääkin kissalla on jo 11 vuotta. https://setlementtiasunnot.fi/kontulan-setlementtiasunnot/

    VastaaPoista