tiistai 31. maaliskuuta 2015

Koirakauppaa








Netin ihmeellinen maailma ei koskaan petä, aina löytyy jotain ihasteltavaa, kauhisteltavaa tai kummasteltavaa. Nyt keskitytään jälkimmäiseen ja puhutaan hieman rahasta.
Tori.fi on noussut yhdeksi suosituimmaksi kauppapalstaksi Suomessa. Sivustolla on myös paljon ilmoituksia koirista, niin aikuisista kodinvaihtajista kuin pennuistakin. Sivusto on myös säännöillään ottanut kantaa tietoisesti tai tiedostamatta koiramaailman toimintaan. Tori.fin säännöissä on määritelty myytävien koirien minimiluovutusikä Kennelliiton suosituksen mukaisesti seitsemään viikkoon, sekä kielletty typistettyjen koirien myyminen poikkeuksetta. Nämä ovat varmaan sääntöjä, jotka miellyttävät valtaosaa koiraharrastajista. 

Sen sijaan kummastusta aiheuttaa muiden kuin Kennelliiton hyväksymien rotukoirien myymisen/ostamisen kielto. Facebookin keskustelujen perusteella kohteena ovat olleet etenkin pitbull-tyyppiset koirat, sekä erilaiset koirasusisekoitukset. Jokainen voi itse pohtia syytä tälle kiellolle, tai tiedustella asiaa Torin asiakaspalvelusta, mutta itseäni se ainakin mietityttää. Kennelliitto on hyväksynyt viimeaikoina useita uusia rotuja joita on jo harrastettu ja kasvatettu ennen Kennelliiton hyväksyntää. Mikä on muuttunut niin radikaalisti siinä muutaman vuoden aikana, että pentujen myyminen aikaisemmin olisi jollain tavalla kyseenalaista? Torissa kuitenkin myydään ja ostetaan sekarotuisia koiria, joten kyseessä ei voi olla vain Kennelliiton ylläpitämien rekistereiden tuoma varmuus periytymisestä tms.

Kaikkein eniten jäin kuitenkin pohtimaan sääntöjen kohtaa rotukoirien pentujen hinnoittelusta. Säännöissä kerrotaan, että Tori ei pääsääntöisesti julkaise ilmoituksia eläinten hyvinvointia ajatellen, joissa pennuista pyydetään epärealistisen alhaisia hintoja. Säännöissä myös on kohta, jossa mainitaan kustannnusten vaikutuksesta kasvattajan hinnoitteluun ja mainitaan, että rotukoiranpentuja saa harvoin suomalaiselta kasvattajalta alle tuhannen euron. Säännöt antavat vihjaillen kuvan, että alle tuhannen euron rotukoirat olisivat pentutehtailun tai muun epämääräisen toiminnan merkkejä.

"Myös kustannukset kasvattajalle näkyvät hinnoittelussa, eli alle 1000 euron ei yleensä saa rotukoiran pentua kotimaiselta kasvattajalta. Eläinten hyvinvointia ajatellen emme pääsääntöisesti julkaise ilmoituksia, joissa rotukoirien pennuista pyydetään epärealistisen alhaiselta tuntuvaa hintaa..." - Tori.fi säännöt (31.3.2015)
Uskon, että säännöillä on hyvä tarkoitus ja ymmärrän, että yritys mielummin rajoittaa liikaa ilmoituksia, kuin saa kyseenalaista julkisuutta epäsuoralla pentutehtailun tai vastaavan tukemisella. Kaikesta huolimatta näen säännössä enemmän huonoa, kuin hyvää. Pentutehtailun merkkejä on lukemattomia, mutta yksittäisestä merkistä ei tule vetää turhaan johtopäätöksiä. Pentutehtailijat usein myyvät koiria hieman yleistä hintatasoa halvemmalla taatakseen koiran hankkijoiden kiinnostuksen, mutta keskivertoa edullisempi hinta ei tee kenestäkään pentutehtailijaa.







Kaikkein eniten koirien(kin) hinnoitteluun vaikuttaa kysynnän ja tarjonnan laki, ei niinkään todelliset kustannukset. Jos todelliset kustannukset olisivat oikeasti niin suuri vaikuttava tekijä kuin jotkut haluavat kivenkovaan paasata, olisi pentueiden hintojen vaihtelu suurempaa kuin nykyään. Tietyissä roduissa keskimääräiset hinnat liikkuvat jo lähempänä kahta tonnia, eikä vanhemmilla ole mahdollisesti mitään muita meriittejä kuin tehdyt silmä- ja polvitarkastus tai pari näyttelytulosta. Samaan aikaan myydään koiria reippaasti alle tonnin, joiden vanhemmat ovat niin käyttö- kuin muotovalioitakin. On turha kuvitella, että kustannukset selittäisivät edes miltei aukottomasti näiden ääripään esimerkkien hintaerot. Rodun keskiverroista pentuekoista tai ulkomaan näyttelyreissujen hotellien hintatasosta on turha puhua. Pienellä vaivalla löytyy kyllä esimerkkejä, joissa jopa tuhat euroa kalliimman pennun vanhemmilla ei ole mitään meriittejä tai terveystutkimuksia, kun taas halvemmalla on. Pentuekoko on sama ja halvemman pentueen vanhemmat ovat kokonsakin puolesta olleet kalliimpia ruokkia ja elättää. Silti hinta vaihtelee - ja se on ihan ok. Ainakin niin kauan, kun "halvan" pennun kasvattajaa ei syyllistetä eikä kukaan turhaa kiillota sädekehäänsä myydessä pentuja, olipa hinta X tai Y.

Sekarotuisten hinnoista säännöissä ei mainita muuta, kuin aikuisen koiran minimihinta on 50 euroa. On hullua ajatella, että samalla valistetaan ostajia kyseenalaistamaan 800 euron hintaiset rotupennut, eikä puhuta sadan euron sekarotuisista mitään. En nimittäin hetkeäkään usko, että 700 euron hinnaneroa selittäisivät rekisteröintimaksut, pevisa-maksut tai vaikkapa uroksen palkkio jaettuna pentujen määrälle. Silti 800 euron rotupentu on jollain tavalla kyseenalaisempi eläinten hyvinvoinnin kannalta, kuin satasen sekarotuinen. Sitä logiikkaa en vain ymmärrä.



Kuvat   © Reetta Kangaslampi, kiitos!

2 kommenttia:

  1. Hämmentävä systeemi. Normaalisti sanoisin, että johonkin se raja on vedettävä, mutta tuossa on vedetty rajoja kyllä vähän joka suuntaan vailla mitään logiikkaa. :D Sinänsä esim. mun rodussa alle tonnin pentu on yleensä jotenkin hämärä taustoiltaan, mutta yleensä siihen liittyy esim. rekisteröimättömyys. Ja toisaalta - ne yli tonnin pennutkaan ei ole keskenään vertailukelpoisia. Omaa, tuoretta mukulaa melkein 200 euroa kalliimmilla, samaan aikaan SKL:n listoilla olleella pentueellaan oli takana juuri silmä- ja polvitarkit ja näyttelytulokset ja pennut luovutettiin 1-3 viikkoa aiemmin kuin tää mun sisaruksineen (vanhempien terveystutkimukset voi noheva kaivaa Koiranetistä, mutta siellä on taulussa muutakin kuin silmät ja polvet, puhumattakaan muista tuloksista). Mutta ehkä hinnalle oli syynsä...

    Oli joka tapauksessa aika hämmentävä tää Tori.fi-keissi. Plussaa kuitenkin typättyjen myyntikiellosta ja luovutusiän vahtimisesta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Näitä hinta-asioita on kyllä ihan mielenkiintoista pohtia. Laajempikin pohdinta rahasta koiraharrastuksesta on ollut työn alla ikuisuuden, mutta tähän juttuun törmääminen antoi hyvän syyn keskittyä rahaan kapeammasta näkökulmasta.

      - Dora

      Poista